Ammattitaito on arvossaan Hakaniemen Metallilla

”Hakaniemen Metalli Oy sai alkunsa vaarin kädentaidoista vuonna 1949”, kertoo Lauri Nurminen, yrittäjä kolmannessa polvessa. Helsinkiläisen Reino Nurmisen yritys ylläpiti Elannon tuotantolaitoksia. Nykyisin kansainvälisesti toimiva perheyritys kehittää ja valmistaa ruostumattomasta ohutlevystä teollisuuden prosessilaitteita ja komponentteja. Käytössä on uusin teknologia, kuten 3D-lasertekniikka, IoT ja robotiikka. Emoyhtiö on laajentunut High Metal Group -yritysperheeksi, ja Nurminen toimii sen varatoimitusjohtajana ja markkinointipäällikkönä.

Useimmat yritykset keskittyvät joko suunnitteluun tai valmistukseen. High Metal Groupin valtti on suunnittelun ja valmistuksen integrointi. Ehkäpä juuri käsityöläisyyden perinne näkyy yrityksessä edelleen vahvana ammattitaidon arvostuksena. ”Parhaat suunnittelijamme ovat entisiä levyseppiä. Vain pitkäaikaisen valmistusosaamisen kautta syntyy ensiluokkaista tuotekehitystä.”

Kun tuotekehittäjä tuntee uusimman valmistustekniikan ja käytännön työn, on tuloksena järkevämpiä suunnitelmia ja yksinkertaisempia, keveämpiä ja kestävämpiä tuotteita. Materiaalisäästö on usein 40 ja parhaimmillaan jopa 70 prosenttia verrattuna tyypilliseen kilpailijan tuotteeseen. Ja metalliteollisuudesta kun on kyse, puhutaan tonneista − esimerkiksi rumpupulpperin kohdalla 44 prosentin ja yli 14 000 kilogramman materiaalisäästöstä. Tuotteiden keveys ja yksinkertainen, modulaarinen rakenne tuovat säästöjä kuljetuksissa ja asennuksissa. Energiaa säästyy paitsi kuljetuksissa, myös valmistuksessa ja käytössä. Helppo huollettavuus tuottaa asiakkaalle säästöä laitteen koko elinkaaren ajan.

Tuotteiden yksinkertaistaminen ja materiaalinsäästö merkitsevät säästöä myös valmistuksen ja asennuksen vaatimassa työajassa. Näin yritys pystyy pitämään tuotantonsa Suomessa ja tarjoamaan työtä alan ammattilaisille. Työntekijöiden ja yrityksen osaaminen kehittyy projektista toiseen. Yhden kehityshankkeen ratkaisuja voidaan usein kierrättää uusiin projekteihin ja eri toimialojen tilauksiin. ”Meillä on käytettävissämme 70 vuoden ideavarasto”, Lauri Nurminen toteaa.

SYKLI järjesti opintokäynnin yritykseen 22.3. osana Ammattilaisen kädenjälki -hanketta. Muihin hankkeessa toteutettaviin opintokäynteihin voit tutustua hankkeen verkkosivuilla www.kädenjälki.fi.

Heli-Maija Nevala
Heli-Maija Nevala on kestävän kehityksen koulutuksen asiantuntija, joka innostuu vuorovaikutuksesta, oppimisesta ja yhteistyöstä. Heli-Maijalla on ammatillisen opettajan ja näyttötutkintomestarin pätevyys ja hän työskentelee Suomen ympäristöopisto Syklissä koulutuspäällikkönä. Hän opiskellut ympäristöalaa Kuopion yliopistossa ja Freiburgin yliopistossa Saksassa.

One Response to “Ammattitaito on arvossaan Hakaniemen Metallilla

  • Juha Hoikkala
    2 vuotta ago

    Tosi hyvä vierailu varsinkin opettajalle, jolla ei ole oppilaita jotka suorittavat työssäoppimisjaksoja. Näin sähkömiehenä ei tule tultua muunlaisissa kuin sähköasennusalan yrityksissä. Olen aikaisemmin osallistunut Keskon järjestämään opettajavierailuohjelmaa. Kiitos vierailuohjelmasta. Seuraavia vierailuja odotellessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *