Kiertotalous

Circula kiertotalous- ja yrittäjyyspeli

Kiertotalous tarjoaa meille myönteisiä tulevaisuuskuvia ja toimintamahdollisuuksia. Pian sitä voi oppia ja opettaa pelaamalla!

Circula on pelillinen työpaja, joka tekee tutuksi kiertotalouden eri muotoja ja liiketoimintamahdollisuuksia. Peli on kehitetty etenkin ammatillisille oppilaitoksille, mutta se on hyvin sovellettavissa peruskoulun yseille, lukioille ja ammattikorkeakouluille. Peli toimii itsenäisenä menetelmänä tai sen voi yhdistää Nuori Yrittäjyys -ohjelmiin, kuten NY 24h -leiriin ja Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan. 

Peliä on pilotoitu ja kehitetty monessa vaiheessa erilaisten opiskelijaryhmien kanssa. Tulostusvalmis peli ja opettajan opas julkaistaan tällä sivustolla 6.9.2018. Syksyn aikana kokoamme palautetta käyttäjiltä ja kehitämme peliä edelleen. Syksyllä julkaistaan myös työpajaa täydentävät ennakkotehtävät, kiertotaloushaasteet ja digitaalinen työkalu, jolla opiskelijat voivat testata osaamistaan ja omia yritysideoitaan.

Aineiston tuottavat SYKLI, Nuori Yrittäjyys ry, Savon koulutuskuntayhtymä Sakky ja Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia. Asiantuntijana toimii lisäksi Green Coal Mining Oy. Hanketta rahoittaa Sitra. 

Lisäpotkua peliin opettajille

Opi hyödyntämään kiertotalouspeliä! SYKLI ja Nuori Yrittäjyys ry järjestävät syksyllä 2018 viisi työpajaa, joissa opettajat saavat sisäänajon kiertotalouspeliin. Maksuton koulutus on suunnattu etenkin ammatillisten oppilaitosten opettajille, mutta se soveltuu myös muiden koulutusasteiden lehtoreille. 

  • Jyväskylä 24.8.
  • Turku 2.10.
  • Tampere 5.10.
  • Helsinki 10.10.
  • viides paikkakunta ilmoitetaan myöhemmin

Tutustu koulutukseen ja ilmoittaudu Nuori Yrittäjyys ry:n koulutuskalenterissa.

Lue lisää

Miksi tämä teema ja hanke?

Kilpailu maailman luonnonvaroista kovenee samaan aikaan, kun tietoisuus planeetan rajoista kasvaa. Resurssiviisas toiminta on yritykselle kilpailuetu, pian jopa elinehto. Onkin tärkeää, että yrittäjät ja yritystoimintaa harkitsevat ammattilaiset ymmärtävät kiertotalouden mahdollisuudet.

Toisaalta kuluttajat luovat kysynnän kiertotalouden palveluille ja tuotteille. Uudenlaista ajattelua tarvitaan siis niin yrityksiltä kuin asiakkailtakin. Ajattelu uudistuu ja oppiminen mahdollistuu parhaiten itse tehden ja kokien. Esimeriksi pelaten!

Kiertotalouspelin lisäksi hankekumppanit kehittävät omaa toimintaansa.

  • Omnia vie kiertotalouden osaksi yrittäjyyskasvatuksen kokonaisuuttaan, Yrittäjyyden oppimaisemaa.
  • Sakkyssä kiertotalous sisällytetään Yrittäjyyden OmaPolkuun ja Kestävän kehityksen OmaPolkuun.
  • Syklin ympäristöalan erikoisammattitutkinnon opiskelijat perehtyvät kiertotalouteen oman alansa ja yrittäjyyden näkökulmista.
  • Nuori Yrittäjyys ry integroi kiertotalouden osaksi Vuosi yrittäjänä -ohjelmaansa.

Hanke käynnistyi vuoden 2018 alussa ja jatkuu maaliskuun loppuun 2019. Tutustu myös muihin Sitran rahoittamiin kiertotalousopetuksen hankkeisiin. 

Sitran sivuille

OTA YHTEYTTÄ!

sykli

Heli-Maija Nevala
heli-maija.nevala [at] sykli.fi
p. 050 3300 297

www.sykli.fi

YHTEISTYÖKUMPPANIT

nuori yrittäjyys ry

Pirkko Peiponen
pirkko [at] nuoriyrittajyys.fi
p. 044 712 9389

www.nuoriyrittajyys.fi

OMnia

Marja Riitta Lygdman
marja-riitta.lygdman [at] omnia.fi
p. 046 8515150

Tuula Kurkisuo
tuula.kurkisuo [at] omnia.fi
p. 046 8513643

www.omnia.fi

sakky

Kati Lundgren
kati.lundgren [at] sakky.fi
p. 044 785 3525

Anu Salo
anu.salo [at] sakky.fi
p. 044 785 4019

www.sakky.fi