Siirry pääsisältöön

Päästäänkö ruokajärjestelmässä kestävään kiertotalouteen?

Nykyinen tehomaatalous perustuu lineaarisiin virtoihin. Tarvitsemme jatkuvasti uutta viljelyalaa, kun
vanhat pellot kuluvat tuottamattomiksi. Tai sitten peltojen jatkuva tuottavuus perustuu teollisiin
ravinteisiin, joiden tekemiseen tarvitaan paljon luonnonvaroja ja energiaa. Ravinteet valuvat ympäristöön
aiheuttaen ympäristöongelmia.

Luonto toimii kiertotaloudessa: energia tulee auringosta, ravinteet kiertävät ja mitään ei mene hukkaan.
Tähän pitäisi päästä maataloudessakin. Tehtävä ei ole helppo, mutta elintärkeä, jotta voimme turvata
riittävän ruuan saatavuuden.

Maatalouden suhteen olennaisimmat askelet kohti kestävää ruokajärjestelmää ovat:

  • Uusiutuvien energianlähteiden hyödyntäminen
  • Ravinteiden tehokas kierrättäminen järjestelmän sisällä
  • Nykyisten viljelyalojen terveyden ja tuottavuuden säilyttäminen kestävästi