Siirry pääsisältöön

Taloudellinen kestävyys

Taloudellinen kestävyys yritystoiminnan perustana

Taloudellinen kestävyys tarkoittaa sitä, että taloudellinen toiminta sopeutetaan planeetan kantokyvyn rajoihin. Matkailualalla tämä tarkoittaa sitä, että taloudellista kehitystä ei pysäytetä, vaan matkailun avulla vahvistetaan kestävästi matkailualan yritysten ja matkailualueiden taloutta. Taloudellista kestävyyttä voidaan edistää esimerkiksi ekotehokkuudella, eli tuottamalla vähemmästä materiasta enemmän.

Matkailuyritys hyödyttää matkailualuetta taloudellisesti tarjoamalla töitä paikallisille ja kerryttämällä alueelle verotuloja. Vastuullinen yritys toimii alueella pitkän ajan tähtäimellä ja valitsee ympäristön kannalta kestävät investoinnit nopean taloudellisen hyödyn sijasta. Vastuullisen yrityksen investointilaskennassa ja strategiassa huomioidaan pitkän ajan suunnittelu ja yhteistyökumppanit. 

Taloudellisesti kestävällä tavalla toimiva yritys ei tee kertakäyttöhankintoja, vaan investoi tuotteisiin ja resursseihin, joiden käyttöikä on pitkä, ja joita voi tarvittaessa korjata.  Jokaisen yrityksen ei tarvitse hankkia kaikkia tarvittavia resursseja omaksi, vaan samalla alueella toimivat yritykset voivat hankkia tarvikkeita ja välineitä yhteiskäyttöön.  

Tavoitteena taloudellisesti kannattava toiminta 

Yritystoiminnan jatkuvuuden takaa yrityksen toiminnan kannattavuuden parantaminen ja varmistaminen. Tunnuslukujen seuraaminen ja ymmärtäminen on johdon tehtävä. Yrityksen taloudellisesta tilanteesta kannattaa kuitenkin kertoa koko henkilöstölle, jotta kaikki ymmärtävät, mitkä tekijät vaikuttavat kannattavuuteen ja yrityksen menestykseen. Taloudesta kannattaa puhua tavalla, joka auttaa työntekijöitä ymmärtämään, miten jokaisen työntekijän panos vaikuttaa yhteiseen tulevaisuuteen. 

Yrityksen kannattavuuden näkökulmasta palveluiden hinnoittelu kannattavasti on tärkeää. Oikea hinnoittelu on tärkeää myös siksi, että kilpailu ei vääristy liian alhaisen hinnoittelun vuoksi. Usein liian edullinen hinnoittelu tai hintojen polkeminen koskettaa erityisesti henkilöstöä, koska alhaiset hinnat näkyvät työntekijöiden matalina palkkoina tai henkilöstöleikkauksina.  Tämä ei tietenkään ole reilua.  

Vastuullinen toiminta säästää energiaa ja tuo säästöjä  

Monet ekologisesti vastuulliset valinnat ovat pitkällä tähtäimellä myös taloudellisesti kannattavia sijoituksia. Matkailualan yritykset, jotka ovat siirtyneet käyttämään vaihtoehtoisia energiamuotoja, ovat jo uutisoineet positiivisista tuloksista ja kannustaneet muitakin vastaaviin uudistuksiin. Energian ja veden kulutuksen pienentäminen, samoin kuin jätteiden tehokas lajittelu, pienentävät yrityksen kustannuksia. 

Esimerkiksi Vanajanlinnan Group ja Harriniva Muoniossa ovat vaihtaneet lämmityksen maakaasusta ja öljystä maalämpöön. Myös Porvoon tuomiokirkko lämmitetään maalämmöllä.  

Case: Kupilka ratkaisee luontoyrittäjän astiaongelman

Ohjelmapalveluyritykset tarjoavat luontopalveluita ja sisällyttävät usein metsäretkiin evästauon nuotiopaikalla. Eväiksi valitaan paikallisen tuottamia suolaisia ja makeita välipaloja, tai nuotiolla paistetaan makkaraa. Juomaksi tarjoillaan pakuriteetä tai nokipannukahvit.  

Evästauko nuotiolla on olennainen osa metsäretkeä, mutta astiat ovat yrittäjälle ongelma.

Tarjoilut ovat siis paikallisia ja lähiruokaa, jolloin liiketoiminta tukee myös muita alueen tekijöitä. Tarjoiluastiat ovat luontotapahtumissa olleet yrityksille pieni haaste. Kertakäyttöastiat kun ovat kevyitä ja helppoja kuljettaa mukana, ja osan niistä voi polttaa nuotiolla, mutta asiakkaat eivät enää halua kertakäyttöastioita. 

Onneksi vaihtoehtoja löytyy jo: Suomalainen yritys valmistaa biomateriaalista retkiastioita (Kupilka), jotka voi pestä astianpesukoneessa. Ohjelmapalveluyritykset voivat myös tarvittaessa lainata toinen toisiltaan astioita isoihin tapahtumiin.