Siirry pääsisältöön

Vastuullinen kiinteistönhoito

Maailma muuttuu – tarvitaan kiertotaloutta

Miltä tuntuisi seuraavanlainen muutos:

Nykyään: Tulevaisuudessa:
Omistan tuotteita
Minulla on paljon tavaroita 
Käytän tuotteita vain muutaman kerran
Tuotteiden laatu vaihtelee 
Käytän tuotetta hetken 
En tiedä, kuka on valmistanut tuotteet tai miten
Heitän käytetyn tuotteen roskikseen
Käytän tuotteita 
Minulla on vähemmän tavaroita
Käytän tuotteita useasti
Tuotteet ovat hyvälaatuisia
Käytän tuotetta pitkään
Pystyn selvittämään helposti tuotantoketjun 
Käytetty tuote päätyy hyötykäyttöön

Vähemmän on enemmän

Ensinnäkin, pystyisimmekö suhtautumaan kuluttamiseen uudella tavalla: vähemmän on enemmän? Entä jos vaatekaappiin kasaantuvien vaatepinojen tai tavararöykkiöiden sijasta onnellisuutta voivatkin tuoda yksittäiset, parempilaatuiset tuotteet?

Onkin osoitettu, että ihmisten onnellisuus ei kasva, vaikka kulutus kasvaisikin. Voimme saada hyvinvointia monesta muusta asiasta: yhteisöllisyydestä, luonnosta, taiteista ja kulttuurista. Tätä ajattelu- ja toimintatapaa kutsutaan kohtuutaloudeksi.

Kohtuutalous on sosiaalisesti oikeudenmukaista taloutta ja toimintaa,  joka huomioi maapallon kantokyvyn rajat. Kohtuutalous kannattaa tuotannon  ja kulutuksen vähentämistä kestävälle tasolle.

-Suomen Luonnonsuojeluliitto, 2019

Silloin, kun meidän on pakko kuluttaa, kulutuksen tulee pohjautua kestäviin valintoihin: vastuullisuuden huomioiviin tuotteisiin ja palveluihin.

Kiertotalousajattelu on yksi osa-alue tuotteiden ja palveluiden vastuullisessa tuottamisessa, käyttämisessä ja uudelleenhyödyntämisessä. Seuraavissa oppitunneissa näet, miten kiertotalousajatteluun pohjautuvat palvelut helpottavat asiakkaan arkea.

Kiertotaloudessa kulutus perustuu tuotteiden omistamisen sijaan palveluiden käyttämiseen, vuokraamiseen ja kierrättämiseen.

Sitra, 2018

Kiertotalouteen pohjautuvassa maailmassa ostamisen sijaan ensijaisesti arvostetaan ja käytetään jo olemassa olevia tuotteita ja materiaaleja. Jos omat tuotteet tai raaka-aineet eivät riitä, niitä lainataan, vaihdetaan tai ostetaan tarpeeseen käytettynä. Jos tarvittavaa tuotetta ei siltikään ole, se valmistetaan itse ja vasta lopuksi ostetaan. 

Jos kaikkea käytetään uudelleen, mistä elämiseen tarvittava raha luodaan?  

Yritysten tulonlähteet syntyvät kiertotaloudessa muulla tavoin, kun käyttämällä aina uusia raaka-aineita ja tekemällä niistä tuotteita, jotka käytön jälkeen heitetään pois. Yrityksen tulonlähteet siirtyvät tuotteiden tuotannosta palveluiden ja entistä parempilaatuisten ja kestävämpien tuotteiden luomiseen ja jakamiseen. Samalla luodaan myös uusia työpaikkoja.  

Kiertotaloudessa tuotteet ja palvelut valmistetaan alun perin tavalla, jolla niiden valmistamiseen kuluu mahdollisimman vähän raaka-aineita ja energiaa. Valmistuksessa pyritään hyödyntämään jo olemassaolevia raaka-aineita. Tavoitteena myös on, että tuotannossa tai käytössä ei syntyisi jätettä. Yhtenä osana kiertotaloutta on kierrätys, jossa pyritään jatkamaan tuotteen elinikää myymällä tai antamalla se eteenpäin tai kehittämällä sille uusia käyttötarkoituksia. Kun resursseja käytetään viisaammin ja säästeliäämmin, yritys säästää myös tuotantokustannuksissa.