Ostoskori: (0)

Vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän säädöt

Vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä kiertovesipumppu kierrättää vettä lämmitysverkostossa. Verkostossa lämmitetty menovesi kiertää pattereihin, josta lämpöenergiaa luovutetaan huoneeseen. Patterilta palaa jäähtynyttä paluuvettä uudelleen lämmitettäväksi.

Kiinteistön lämmitystä hoidetaan lämmönsäätöautomatiikan avulla. Automatiikka pitää huolen, että menovesi on oikean lämpöistä. Tällöin asuntojen lämpötilat pysyvät tasaisina, eivätkä heittele.

Hyvin säädetyssä kiinteistössä eri huoneistojen ja huoneiden lämpötilat vaihtelevat korkeintaan 1 °C halutusta lämpötilasta ylös- tai alaspäin eli korkeintaan kaksi astetta. Mikäli näin ei ole niin, huoltomiehen on hyvä tarkistaa kolme asiaa:

1. Patteriverkostosta on poistettu ilma.

2. Paisuntasäiliön esipaine on oikea ja patteriverkosto täyttyy oikein.

3. Säätökäyrä on valittu oikein.

Säätökäyrä ohjaa lämmitysjärjestelmää

Lämmitysverkostoon menevän veden lämpötilaa ohjataan säätökäyrällä. Säätökäyrä ohjaa menoveden lämpötilaa ulkolämpötilan mukaan: mitä kylmempi sää, sitä korkeampi on menoveden lämpötila.

Automatiikka mittaa menoveden lämpötilan ja ulkolämpötilan. Se laskee pisteen käyrästössä, vertaa sitä valittuun käyrään ja muuttaa tarvittaessa menoveden lämpötilaa. Vanhemmissa automatiikoissa säätökäyrät ovat suoria ja muutos tehdään käyrän kulmaa muuttamalla.

Uusissa automatiikoissa käyrän muotoa voidaan muokata kolmen tai viiden pisteen avulla. Näin on helpompi räätälöidä kiinteistölle ominainen käyrä. Jokainen kiinteistö on yksilöllinen ja sille on haettava kokeilemalla sopivat asetukset.

Nykyisin voidaan järjestelmiin liittää myös älykkäämpiä toimintoja ja lämmityksen säädössä voidaan hyödyntää esim. sääennusteita.

Miten säätökäyrän valinta vaikuttaa huonelämpötilaan?

Säätökäyrän valinta on erittäin tärkeää. Kun oikea säätökäyrä on valittu, huoneen lämpötila pysyy samana, vaikka ulkona lämpötila muuttuisikin. Jos säätökäyrä on valittu väärin, huoneen lämpötila nousee tai laskee liikaa.

1. Säätökäyrä on valittu liian jyrkäksi. Huonelämpötila nousee liian korkeaksi pakkasella.

Säätökäyrä on valittu liian loivaksi. Pakkasella huoneissa on liian kylmä.

Säätökäyrä on valittu oikein. Huonelämpötila pysyy tasaisena joka säässä.

Huomioitavaa säätökäyrästä

 • Mitä kylmempi ulkona on, sitä kuumempaa vettä lämmitysverkostoon syötetään.
 • Säätökäyrä asetellaan lämmitysjärjestelmän säätökeskuksessa, joka ohjaa lämmityksen säätöventtiiliä.
 • Rakennuksen optimaalinen säätökäyrän asento on etsittävä kokeilemalla.
 • Optimaalinen säätökäyrä vastaa juuri kyseisen rakennuksen ominaista lämmönkulutusta eri ulkoilman lämpötiloilla.
 • Lämmityksessä voidaan hyödyntää esimerkiksi yöaikaisia menoveden lämpötilan pudotuksia, jotka hoidetaan säätökeskuksen kello-ohjauksen avulla.
 • On tärkeää seurata lämmitysjärjestelmän toimintaa eri ulkoilman lämpötiloilla.

Lämmönjakohuoneen tarkistus

Lämmityksen energiankulutuksen seuranta, verkoston toiminnan varmistaminen, verkoston tasapaino ja oikea säätökäyrä sekä suunnitelmallinen kunnossapito ovat kaikki asioita, joilla ehkäistään ongelmia, varmistetaan tasaiset huonelämpötilat, viihtyisät asuinolosuhteet sekä pidetään energiankulutus ja kustannukset kurissa.

VINKKI!

Huonelämpötilan laskeminen yhdellä asteella säästää viisi prosenttia lämmitysenergiaa.

Patteriventtiilit ja termostaatit

Huonekohtaiset lämpötilat säädetään patteriventtiileillä, joita ohjataan termostaateilla. Termostaatti ohjaa patteriventtiiliä ja sitä, kuinka paljon lämmintä vettä virtaa patteriin. Termostaattiohjatussa patteriventtiilissä on yleensä asteikko, jonka avulla voidaan säätää haluttu lämpötila. Termostaatti ohjaa patteriventtiiliä siten, että huoneistossa saavutetaan haluttu lämpötila. Useimmissa patteriventtiileissä on esiasetusarvo, joka säädetään asentajan toimesta suunnittelijan laskemaan arvoon, joka taas perustuu huoneen ja lämmityspatterin kokoon.

Huomioi termostaattisen patteriventtiilin käytössä:

 • älä peitä termostaattia verhoilla tai huonekaluilla
 • älä milloinkaan koske venttiilin esisäätöarvoihin
 • käsittele termostaattia varoen
 • käännä termostaatti kiinni asentoon tuuletettaessa
 • käännä patteritermostaatti muutaman kerran kiinni ja auki keväällä, kesällä ja syksyllä, jotta se ei jumitu
 • termostaattisella patteriventtiilillä varustetun patterin ei pidä olla lämmin, jos huonelämpötila on yli 23 °C
 • patterin suurin luovuttama lämpö riippuu menoveden lämpötilasta (säätökäyrä) ja lämmitysverkoston vesivirrasta (tasapainosta)