Ostoskori: (0)

Vinkkejä videokuvaamiseen: mikrofonit ja äänenlaatu

Oma kädenjälkeni -videokilpailun webinaareissa toivottiin vinkkejä mikrofonin käyttöön videokuvauksessa. Viestinnän asiantuntija Anni Suvisuo antaa muutaman hyvän tärpin.

Kun aloitat videon kuvaamisen, muista tarkistaa, missä kohtaa kamerasi mikrofoni on. Tarkista, että mikään ei peitä laitteen omaa mikrofonia, jos et käytä ulkoista mikrofonia.

Puhelimella kuvaaminen

 

Jos kuvaat puhelimella, voit käyttää apunasi kuulokkeiden mikrofonia. Voit pitää kuulokkeita joko korvillasi tai kiinnittää vaikka tikun päähän ja sillä tavalla tuoda mikrofonia lähemmäs ääntä, jota halutaan nauhoittaa. Muista varmistaa, että et liikuta mikrofonia kuvaamisen aikana, koska tämä aiheuttaa ylimääräistä ääntä ja lopullinen ääniraita on pilalla. Parhaat kuulokkeet ovat bluetooth-nappikuulokkeet, koska tällöin voit pitää kuulokkeita huomaamattomasti korvillasi ja samalla tuoda mikrofonin lähemmäs itseäsi.

Tässä muutama vaihtoehto ulkoiselle mikrofonille:

  • Rode VideoMic Me -mikrofoni puhelimeen
  • AirPodit
  • Applen puhelimen mukana tulevat kuulokkeet
  • Studiokuulokkeet
  • Happy Plugs -kuulokkeet
  • Kaikki kuulokkeet, joissa on mikrofoni

Kameralla kuvaaminen 

 

Mikrofonivaihtoehtoja on useita kameralle. Sopivan mallin valinta riippuu ihan siitä, mikä kamera sinulla on. Samalla tavalla kameran äänentoiston asetuksien muuttaminen on riippuvainen kameran merkistä. Suositeltavaa onkin etsiä omalle kameralle ja mikrofonille sopiva ohjevideo esimerkiksi YouTubesta. 

Ulkoiset mikrofonit tuovat kameraan aina paremman äänen. Tavallista järjestelmäkameraa ei ole tehty äänen tallentamiseen, joten sen takia suositeltavaa on käyttää ulkoista mikrofonia. 

Tässä lista eri vaihtoehdoista:

  • Rode Lavalier GO -lavalier-mikrofoni
  • Boya BY-BM3031 On-Camera Shotgun -suuntaava mikrofoni
  • Rode VideoMic Go -mikrofoni videokameraan
  • Boya BY-MM1 suuntaava mikrofoni

Nämä kaikki kamerat on helppo asentaa, koska ne tarvitsevat vain 3,5 mm TRS-liitännän, mikä löytyy monesta kamerasta sekä puhelimesta valmiiksi. Joihinkin saatat joutua hankkimaan adapterin.

Anni Suvisuo

Anni Suvisuo

Kirjoittaja on viestinnän asiantuntija Suomen ammattiin opiskelevien liitossa SAKKI ry:ssä.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös nämä:

Kantava_loppuseminaari
Uutinen

Osallistu webinaariin: Ammatillinen koulutus kestävän tulevaisuuden rakentajana

KANTAVA-hankkeen päätöswebinaari 3.12.2020 klo 13–16 Kestävän tulevaisuuden rakentaminen haastaa yhteiskunnan ja koulutuksen uudistumaan. Kantava-hankkeessa yli …

Lue lisää
Voittajat_keskikokoinen_rajattu
Uutinen

Kestävän ammattiosaamisen videokilpailun voittivat Forssan ammatti-instituutin opiskelijat

Oma kädenjälkeni -videokilpailun pääpalkinnon ovat voittaneet media-alan opiskelijat Tiia-Maria Laukkanen sekä Hanna-Maria Karppinen Forssan ammatti-instituutista …

Lue lisää
videokilpailu-banneri.jpg
Uutinen

Kestävän ammattiosaamisen videokilpailu huipentuu voittajien valintaan ja yleisöäänestykseen

Miten ammattilainen voi ottaa huomioon ilmastovastuun ja kestävän kehityksen mukaisen toiminnan omalla alallaan? Ammatilliset opiskelijat …

Lue lisää