Ostoskori: (0)

Vinkkejä videokuvaamiseen: mikrofonit ja äänenlaatu

Oma kädenjälkeni -videokilpailun webinaareissa toivottiin vinkkejä mikrofonin käyttöön videokuvauksessa. Viestinnän asiantuntija Anni Suvisuo antaa muutaman hyvän tärpin.

Kun aloitat videon kuvaamisen, muista tarkistaa, missä kohtaa kamerasi mikrofoni on. Tarkista, että mikään ei peitä laitteen omaa mikrofonia, jos et käytä ulkoista mikrofonia.

Puhelimella kuvaaminen

 

Jos kuvaat puhelimella, voit käyttää apunasi kuulokkeiden mikrofonia. Voit pitää kuulokkeita joko korvillasi tai kiinnittää vaikka tikun päähän ja sillä tavalla tuoda mikrofonia lähemmäs ääntä, jota halutaan nauhoittaa. Muista varmistaa, että et liikuta mikrofonia kuvaamisen aikana, koska tämä aiheuttaa ylimääräistä ääntä ja lopullinen ääniraita on pilalla. Parhaat kuulokkeet ovat bluetooth-nappikuulokkeet, koska tällöin voit pitää kuulokkeita huomaamattomasti korvillasi ja samalla tuoda mikrofonin lähemmäs itseäsi.

Tässä muutama vaihtoehto ulkoiselle mikrofonille:

  • Rode VideoMic Me -mikrofoni puhelimeen
  • AirPodit
  • Applen puhelimen mukana tulevat kuulokkeet
  • Studiokuulokkeet
  • Happy Plugs -kuulokkeet
  • Kaikki kuulokkeet, joissa on mikrofoni

Kameralla kuvaaminen 

 

Mikrofonivaihtoehtoja on useita kameralle. Sopivan mallin valinta riippuu ihan siitä, mikä kamera sinulla on. Samalla tavalla kameran äänentoiston asetuksien muuttaminen on riippuvainen kameran merkistä. Suositeltavaa onkin etsiä omalle kameralle ja mikrofonille sopiva ohjevideo esimerkiksi YouTubesta. 

Ulkoiset mikrofonit tuovat kameraan aina paremman äänen. Tavallista järjestelmäkameraa ei ole tehty äänen tallentamiseen, joten sen takia suositeltavaa on käyttää ulkoista mikrofonia. 

Tässä lista eri vaihtoehdoista:

  • Rode Lavalier GO -lavalier-mikrofoni
  • Boya BY-BM3031 On-Camera Shotgun -suuntaava mikrofoni
  • Rode VideoMic Go -mikrofoni videokameraan
  • Boya BY-MM1 suuntaava mikrofoni

Nämä kaikki kamerat on helppo asentaa, koska ne tarvitsevat vain 3,5 mm TRS-liitännän, mikä löytyy monesta kamerasta sekä puhelimesta valmiiksi. Joihinkin saatat joutua hankkimaan adapterin.

Anni Suvisuo

Anni Suvisuo

Kirjoittaja on viestinnän asiantuntija Suomen ammattiin opiskelevien liitossa SAKKI ry:ssä.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue myös nämä:

Feet and arrows on road background. Pair of foot standing on tarmac road with colorful graffiti arrow sign choices, creative and idea concept. Selfie woman wearing white shoe or sneaker. Top view.
Uutinen

Opettaja: Ilmoittaudu syksyn Tunne ilmasto -koulutuksiin tai opiskele verkossa

Haluaisitko lisää työkaluja ilmastotekojen toteuttamiseen kouluissa tai tukea ilmastotunteiden käsittelyyn esiopetuksessa? Tunne ilmasto -koulutusten tavoitteena …

Lue lisää
shutterstock_330406841-(1)_928kt
Uutinen

Vastuullisuusviestintä oppilaitoksissa -webinaarisarjaan ehtii vielä ilmoittautua

Koulutuksen aikana osallistujat rakentavat oppilaitokselle tai omalle toiminnalleen vastuullisuusviestintäsuunnitelman.

Lue lisää
Mies seisoo pellolla keväthangessa
Blogi

Tapio Pelto: Vastuullinen kiinteistönhoito kuuluu ammattitaitoon

Mitä tarkoittaa vastuullinen kiinteistönhoito? Verkkokurssin aiheesta kirjoittanut Tapio Pelto on pohtinut käytännön esimerkkejä runsaasti.

Lue lisää