Miksi kestävän kehityksen vinkkejä kannattaa antaa videolla?

Ammattilaisen kädenjälki -sivustolla on parhaillaan menossa videokilpailu ammattiin opiskeleville. Vinkkaamalla oman alan parhaita kestävän kehityksen käytäntöjä ammattiin opiskeleva voi voittaa jopa 1000 euroa.

Miksi osallistua kestävän kehityksen videokilpailuun, vaikka myös videoiden jakaminen netissä aiheuttaa päästöjä? (Datakeskusten konesalit kuluttavat energiaa, kun dataa – kuten videoita – säilötään palvelimilla ja tietoa siirretään paikasta toiseen.)

Aihetta kannattaa lähestyä suuremman mittakaavan perspektiivistä: Kestävä kehitys ei tarkoita päästötöntä elämää, vaan ennemminkin sitä, miten me toimillamme voimme vaikuttaa kokonaisuuden päästöjen vähenemiseen. Osaamistaan kannattaa jakaa, ja video on siihen oiva formaatti.

1. Video on formaattina erittäin tiedottava

Sanotaan, että yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Yhden videominuutin sanotaan vastaavaan miljardia kirjoitettua sanaa. Ei siis ole ihme, että internetin tietoliikenteestä noin 60 % tulee online-sisällöistä eli peleistä, videoista ja musiikista.

Syy videoiden suosioon ja laajaan käyttöön perustuu sen helposti lähestyttävään sisältöön.
Lyhyessä ajassa video pystyy kuvin ja sanoin tiivistämään oleellisen tiedon. Videoita voi seurata lähes mistä tahansa eikä se vaadi samanlaista keskittymistä kuin tekstin lukeminen. Joitakin kuvan ja puhutun puheen yhdistäminen auttaa omaksumaan informaatiota tekstiä helpommin.

2. Ihmiset kuluttavat yhä enemmän aikaa videoiden parissa

Älypuhelinten aikakautena videot ovat lähes kaikkien saatavilla helposti ja kaikkialla. Etenkin nuoret hakevat tietoa ja ohjeita internetistä videoiden avulla. Vaikka suosituimmat katselukohteet ovatkin musiikki ja viihdesisältö, hyvänä kakkosena tulevat vlogit, urheilu ja hyötysisällöt.

Viihdekäyttöön myös sekoittuu faktuaalista tietoa. Lyhyiden ja helposti lähestyttävien videoiden kautta katsoja saa kosketuspintaa teemoihin, joista ei välttämättä ole edes osannut etsiä tietoa. Kaverin jakamana tai käytettyjen hashtagien ansiosta tieto esimerkiksi kuljetus- tai ravintola-alan kestävän kehityksen osaamisesta voi levitä laajemman yleisön käyttöön.

3. Ammattiin opiskelevien osaaminen saadaan esille

Me elämme yhteiskunnassa, jossa jatkuvana puheenaiheena ovat kestävä kehitys, kiertotalous ja ekologisemmat vaihtoehdot. Käsitteiden käytännön merkitys jää kuitenkin monella hataralle pohjalle.  Tulevaisuuden näkymistä maalaillaan synkkiä kuvia ja helposti voi tuntua siltä, ettei asioihin voi edes vaikuttaa. Lähes jokaiselta alalta löytyy valtavia puutteita, mutta myös vaikuttavia ratkaisuja.

Oma kädenjälkeni -videoiden avulla ammattiin opiskelijat voivat itse kertoa, miten juuri heidän alallaan toimitaan vastuullisesti. Pieniltäkin tuntuvat vinkit ovat hyödyllisiä kestävän ammattiosaamisen omaksumisessa.  Oman osaamisen ja vaikutusmahdollisuuksien tunnistaminen voimauttavat toimimaan. Vastuullisilla osaajilla on kysyntää myös työmarkkinoilla. 

Mitä useamman ammattiin opiskelevan saamme pohtimaan alansa vastuullisuutta, sitä enemmän saamme esiin näiden alojen osaamista. Pitkällä tähtäimellä tämä tarkoittaa lisää tietoa, taitoa ja sitä kautta käytösmallien muuttumista kohti parempaa tulevaisuutta.

Annuska Dal Maso

Annuska Dal Maso

Annuska on projektiviestinnän koordinaattori
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös nämä:

laptop
Uncategorized

Kestävän kehityksen videoprojektin toteuttaminen etäopiskeluna – Ilmoittaudu webinaariin!

Kaipaatko mielekästä sisältöä etäopiskeluun? Kestävällä tavalla toimiminen on osa kaikkien alojen ammattitaitoa. Kestävän kehityksen videoprojektin …

Lue lisää
netSykli-130
Uutinen

Oma kädenjälkeni -kilpailua jatketaan 4.10. saakka koronatilanteen vuoksi

Oma kädenjälkeni -videokilpailua jatketaan syksyyn saakka koronapandemian sotkettua aikatauluja. Kilpailuvideoita voi lähettää sunnuntaihin 4.10. asti. …

Lue lisää
netSykli-36
Blogi

Vinkkejä videoiden tekoon etäopiskelua tukemaan

Koko Suomi on siirtynyt rytinällä digitaalisten etävälineiden käyttäjiksi, kun lähiopetus lopetettiin koronaviruksen leviämisvaaran takia. Myös …

Lue lisää