Ostoskori: (0)

Yhteiskuntaa uudistavat oppilaitokset osaavat ennakoida tulevaa

”Ei riitä, että ammatilliset oppilaitokset vastaavat yhteiskunnallisiin tarpeisiin. Niiden on muututtava uudistajiksi, jotka myös itse oppivat ja uudistuvat. Tässä muutoksessa ollaan kiihtymisvaiheessa”, arvioi Kantava-hankkeen projektikoordinaattori Risto Tenhunen.

Risto Tenhunen on työskennellyt 20 vuotta ammatillisen koulutuksen parissa.

Hankkeessa on jalkautettu uudet kestävän kehityksen indikaattorit yli 30 oppilaitoksen voimin. Opetusta, toimintakulttuuria ja johtamista koskevien indikaattorien avulla arvioidaan oppilaitoksen toimintaa kestävän kehityksen näkökulmasta. Työskentelyn lopputuloksena oppilaitos voi hakea OKKA-säätiön kestävän kehityksen sertifikaattia.  

Työelämä odottaa kestävää osaamista

Indikaattoreiden arviointia ovat kuluneen kahden vuoden ajan vieneet eteenpäin oppilaitostasolla toimivat koordinaattorit. Arviointeihin on osallistunut vähintäänkin useisiin satoihin nouseva joukko oppilaitosten henkilökuntaa. Tenhusen arvion mukaan oppilaitosten johto ja strategiat tukevat hyvin oppilaitosten työtä kohti yhteiskunnallisen uudistajan roolia. Tähän ohjaa myös työelämästä tuleva paine. Oppilaitoksilta se vaatii paitsi verkostomaista toimintaa työelämän ja muiden kumppaneiden kanssa myös tulevaisuuden ennakointia.

”Ilmastonmuutoksen hillinnän vuoksi asioita pitää muuttaa aidosti, ja osaamisella on iso vaikutus. Tarvitaan innovatiivisia ratkaisuja, joilla muutetaan toimintatapoja – ei vain paranneta niitä”, Tenhunen esittää.

Hyviä esimerkkejä kumppanuuksien arvosta

Lukuisia hyviä esimerkkejä nousee helposti hankkeeseen osallistuneista oppilaitoksista. Esimerkiksi Perho Liiketalousopistossa on kehitetty oppimisympäristöjä yhteistyössä erilaisten kumppaneiden kanssa. Yksi oppimisympäristöistä on koulun Malmin kampuksella sijaitseva kaupunkipelto, jossa ravintola-, matkailu- ja liiketoiminnan opiskelijat pääsevät kokemaan ruoan reitin ekologiselta pellolta keittiöön ja asiakkaan pöytään. Savon ammattiopisto puolestaan on ollut aktiivinen toimija alueensa monen yrityksen kestävän kehityksen ja ympäristövastuullisuuden polulla. 

Lisää menestystarinoita ja esimerkkejä pääsee kuulemaan Kantava-hankkeen päätösseminaarissa 3.12. klo 13-16. Katso ohjelma ja ilmoittaudu tästä.

Vaikka Kantava-hanke päättyy, tarinat yhteiskuntaa uudistavista oppilaitoksista jatkuvat. Oppilaitokset voivat edelleen hakea kestävän kehityksen sertifikaattia ja lisää tulijoita toivotaan. OKKA-säätiö tukee prosessia, jossa määritellään kehittämistarpeet ja tehdään kolmen vuoden suunnitelma tavoitteisiin pääsemiseksi. 

Työhön antaa tukea myös Syklin vetämän Ammatilliset oppilaitokset kestävän elämäntavan edistäjinä -hankkeen koulutukset.

Päivi Suihkonen

Päivi Suihkonen

Kirjoittaja on projektipäällikkö Suomen ympäristöopisto Syklissä.
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue myös nämä:

shutterstock_330406841-(1)_928kt
Uutinen

Vastuullisuusviestintä oppilaitoksissa -webinaarisarjaan ehtii vielä ilmoittautua

Koulutuksen aikana osallistujat rakentavat oppilaitokselle tai omalle toiminnalleen vastuullisuusviestintäsuunnitelman.

Lue lisää
Mies seisoo pellolla keväthangessa
Blogi

Tapio Pelto: Vastuullinen kiinteistönhoito kuuluu ammattitaitoon

Mitä tarkoittaa vastuullinen kiinteistönhoito? Verkkokurssin aiheesta kirjoittanut Tapio Pelto on pohtinut käytännön esimerkkejä runsaasti.

Lue lisää
kestava-tulevaisuus
Blogi

Kestävä tulevaisuus haltuun

Vierasblogissa Niina Rossi Omniasta kirjoittaa Johdanto kestävään tulevaisuuteen -verkkokoulutuksen annista. Niina työskentelee Espoon koulutuskuntayhtymä Omniassa …

Lue lisää