Mitäpä jos tämän päivän tuotteet olisivatkin huomisen resursseja?

Circula kiertotalous- ja yrittäjyyspelin opeilla kohti uutta normaalia

Circula yrittäjyys -ja kiertotalouspelin työpaja Omnian opettajille ja opiskelijoille toteutettiin aihepiiriin sopivassa paikassa, kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa Finnsissä, Espoon Kauklahdessa. Finns on Suomen vanhimpia kansanopistokokonaisuuksia.

Koulutuspäivä alkoi leppoisan puheensorinan siivittävänä aamukahvin merkeissä. Kahvit oli tarjoiltu Stora Saleniin, suureen juhlasaliin, missä koulutus pidettiin. Kouluttajina toimivat Suomen ympäristöopiston Niina Rossi ja Nuori Yrittäjyys -organisaation Pirkko Peiponen.

Mikä Circula on?

Circula on peli, jossa tiimit kehittävät n. neljän tunnin työpajassa tiimin voimavarojen ja saatavilla olevien resurssien pohjalta tuottoisaa liiketoimintaa. Circula-pelin idea perustuu siis pelaajien omiin voimavaroihin – taitoihin ja vahvuuksiin – sekä ylijäämäresursseihin. Tiimien tulee hyödyntää pelissä luonnonvaroja innovatiivisesti ja vastuullisesti ja samalla auttaa ratkaisemaan sekä sosiaalisia että ympäristöongelmia. Jokainen tiimi kehittelee pelin aikana omaa liikeideaansa, mutta pelin käänteet ohjaavat tiimejä tekemään yhteistyötä myös muiden tiimien yritysten kanssa.

Circula Kiertotalous- ja yrittäjyyspeli sopii hyvin ammatilliselle toiselle asteelle ja lukiolle, mutta peliä voi soveltaa myös peruskoulun yhdeksäsluokkalaisille ja ammattikorkeakouluopiskelijoille. Peli toimii hyvin osana laajempaa kiertotalouden sekä kestävän kehityksen oppimiskokonaisuutta ja siihen voidaan yhdistää yritysyhteistyötä.

Pelaajat oppivat, kuinka tulevaisuutta voidaan määrittää uudelleen luovuuden ja innovatiivisuuden avulla

Pelin alussa tiimin jäsenet pääsivät kertomaan omista vahvuuksistaan ja taidoistaan toisillensa pelillisesti eli vahvuus- ja taitokorttien avulla. Kun pelaajien vahvuudet olivat tiimin jäsenten tiedossa, niin pelissä oli aika nostaa resurssikortit. Resurssit tarkoittavat ylijäämäresursseja eli hukkamateriaalia, jota yrityksen toiminnan sivutuotteena syntyy, tai vaikkapa tiloja, jotka ovat vajaalla käytöllä. Kun nämä kolme asiaa: tiimin jäsenten taidot ja vahvuudet sekä tiimin käytössä olevat resurssit olivat selvillä, alettiin niiden pohjalta kehittää vastuullista liiketoimintaa.

Vahvuuksien, taitojen, resurssien ja muutaman yllätyskortin avulla uusia vastuullisia innovaatioita

Vahvuuksien, taitojen ja resurssien kautta noin kolmen ja puolen tunnin työskentelyn jälkeen pelaajat saivat esitellä ideansa toisillensa puolen minuutin pitchauksella eli myyntipuheella.

Ensimmäinen tiimi oli kehittänyt yrityksen nimeltä Design Circulary. Yritys haastaa meistä jokaisen pohtimaan, kuinka voisimme olla oman elämämme designereilta kestävästi. Yritys vuokraa asiakkaalle tiloja, jolloin asiakas voi tulla yrityksen tiloihin tuunaamaan omia huonekalujaan. Hän voi myös säilyttää tuunaamaansa huonekalua yrityksen varastotilassa, kunnes on saanut työnsä valmiiksi ja kotiin vietäväksi. Yritykseltä voi myös ostaa tai vuokrata vanhoja tavaroita ja huonekaluja. Yritys saa vanhat huonekalunsa lopetetusta vankilasta.

Toisen tiimin yritysidea Mööpelimatka Oy puolestaan tuunaa nahkapaloilla ym. jämämateriaalilla vanhoja toimistokalusteita. Jokaisella kalusteella on lisäarvona tarina, jolloin yrityksen ekologisuus ja sosiaalinen kestävyys tulee esiin huonekalun tarinassa. Tarinassa todentuu sekä huonekalun, että huonekalua tuunaavan henkilön matka menneestä tähän päivään. Huonekaluja tuunaamassa ovat työttömät tai muutoin syrjäytymisvaarassa olevat nuoret ja aikuiset. Mööpelimatka myös vuokraa toimitiloja, mutta ainoastaan vastuullisesti toimiville kumppaneille.

Re-fresh! on kolmannen tiimin liikeidea. Re-fresh! uudelleen tuoreuttaa hävikkiruokaa ja toimittaa sen edulliseen hintaan asiakkaalle. Pääpaino on myymälöiden hävikkiruualla, mutta myös kotitalouksien hävikkiruoka, esim. kuivuneet leivät kelpaavat uudelleentuoreuttamiseen. Esimerkki sosiaalisesta vastuusta: ruuan valmistukseen ja -kuljetukseen palkataan pitkäaikaistyöttömiä ja kuljetusvälineinä ovat vanhat moottoripyörät, jotka pikkuhiljaa sähköistetään.

Omnian yrittäjyysopettaja Katri Savolainen kertoo, että hän aikoo testata Circula-peliä heti maanantaina oman opiskelijaryhmänsä kanssa. ”Tämä on tosi hyvä juttu!”, hän iloitsee.

Kestävän kehityksen opettaja Terhi Kokkosen mielestä Circula -peli vaikutti toimivalta: kun on keskusteleva ryhmä ja erilaisia vahvuuksia sekä vilkasta keskustelua, syntyy uutta näkökulmaa. Jos olisi oikeasti perustamassa yritystä niin on hyvä juttu, että pääsee testaamaan ideoitaan.

Jätä maailma hiukan paremmaksi kuin se oli ennen sinua

Kestävän kehityksen edelläkävijä Arto Salonen on tuonut esiin tutkimuksissaan mm. sen, että meiltä puuttuu systeeminen ymmärrys ja suhteellisuudentaju. Tuo ajatus ja tämä Circula-pajapäivä herättelivät minua pohtimaan, mitä jos jokaisen haluamisen kohdalla pysähtyisimmekin hetkeksi, vaikka ihan pieneksi, ja kävisimme läpi seuraavat kysymykset: tarvitsenko oikeasti tätä? Edistääkö hankinta maailman hyvinvointia? Edistääkö tämän hankkiminen itse asiassa edes omaa hyvinvointiani? Yhtä lailla silloin kun teemme valintoja ruuan tai vaikkapa toisiin suhtautumisen suhteen on hyvä pohtia sitä, että mikä on valintani, asenteeni tai suhtautumiseni vaikutus ympäröivään maailmaan. Mitä ja millaisia asenteita, tunnelmia, mielipiteitä tuon tilaan, kun astun siihen?

Kun siis seuraavan kerran kuljeskelen ostoskeskuksessa silmäillen kaikenlaista kauniisti esille asetettua, silmiä hivelevää sekä houkuttelevaa vaatetta ym. kulutustavaraa, niin mitä jos pysähtyisinkin itseni ääreen ja kysyisin itseltäni: tarvitsenko tätä todella ja mikä on tämän mahdollisesti hankkimani tuotteen elinkaari ja hiilijalanjälki. Mistä se tulee ja mihin se on käyttöni jälkeen päättymässä? Voisiko omaa tarvettani tärkeämmäksi tullakin ympäristön ja äiti maan tarve.

Mitä jos individualistiset ajatustavat ”koska olen sen arvoinen” tai ”omistan – siis olen” jäisivätkin jo historiaan ja tilalle tulisi uusi normaali ja trendikäs ajattelutapa ”koska maailma on sen arvoinen”.

Tuula Kurkisuo
Tuula Kurkisuo toimii pedagogisen kehittämisen asiantuntijana ja Yrittäjyyden oppimaiseman koordinaattorina Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omniassa.

Comments are closed.