KONE: resurssitehokkaita ratkaisuja kaupunkeihin

KONE valmistaa hissejä, liukuportaita ja automaattiovia, minkä lisäksi palveluihin kuuluvat muun muassa laitteiden huolto ja niiden modernisointi rakennuksen koko elinkaaren aikana. Vierailimme lokakuussa KONEen Hyvinkään tehtaalla. Oli kiva päästä vierailemaan KONEelle ja nähdä tämän ”oman kaupungin” suuryrityksen hyviä käytänteitä!

Hyvinkään tehtaassa on erikoistuttu haastavien erikoishissikorien valmistamiseen (lasikorit ym.), joiden suunnitteluun vaikuttavat usein niin asiakas kuin arkkitehdit. Monet arkkitehditkin haluavat siis vaikuttaa hissien ulkonäköön ja ominaisuuksiin suunnittelemissaan rakennuksissa.

Saudi-Arabiaan on valmistumassa maailman korkein rakennus, johon KONE valmistaa kaksi maailman korkeimmalle matkustavaa hissiä. Tämän mahdollistaa KONEen kehittämä entistä kestävämpi ja kevyempi hiilikuituköysi, KONE UltraRope. Aiemmin korkeimpiin rakennuksiin on jouduttu rakentamaan erilliset hissit ala- ja yläkerroksia varten, koska korkean hissikuilun vaatiman köyden paino olisi muodostunut liian suureksi.

KONEen tavoitteena on tehdä kaupungeista parempia paikkoja elää. KONE Monospace -teknologian avulla hisseistä on saatu huikean energiatehokkaita: KONEen valmistamien hissien energiankulutus on pienentynyt 90 prosenttia vuodesta 1990. Lisäksi KONE on panostanut muihin hissien ympäristövaikutuksiin ja ominaisuuksiin. Esimerkiksi hisseissä ei ole käytetä hydrauliikkaöljyä, kun aiemmin sitä saattoi olla jopa 300 litraa. Konehuoneettomat hissit säästävät lisäksi paljon tilaa. Hissien resurssitehokkuutta kehitetään koko ajan ja sitä kautta tavoitellaan pienempää hiilijalanjälkeä.

KONEen ympäristöohjelmaan ”Erinomaisuus ympäristöasioissa 2017-2021” liittyvässä esittelyvideossa tuotiin hyvin esiin kaupungistuminen: kaksi kolmannesta maailman ihmisistä tulee asumaan kaupungeissa! Ekotehokkaiden ”Low carbon people flow” -ratkaisujen avulla KONE edistää kestävää kaupungistumista. Ekotehokkuudella tarkoitetaan sekä materiaalien että energian kulutusta vähentäviä ratkaisuja. Videolla puhuttiin myös eko-kulttuurista ja siitä, mitä jokainen voi tehdä tullakseen kestävän kehityksen edelläkävijäksi. KONE Environmental excellence -video on katsottavissa YouTubesta.

Ammatillinen oppilaitos ja kestävä kehitys

Toivoisin, että myös ammatillisissa oppilaitoksissa ymmärrettäisiin kestävän kehityksen tärkeys. Meillä on oma merkittävä roolimme kouluttaa työmarkkinoille kestävän kehityksen ammattilaisia. Parhaiten se onnistuu integroimalla kestävä kehitys osaksi opetusta. On ollut ilahduttavaa nähdä omassa oppilaitoksessani Hyriassa, miten meillä luonnonvara-alan yksikössä kestävään kehitykseen liittyvät asiat integroituvat täysin osaksi normaalia opetusta – itsestään selvänä asiana opetuksessa ja näytöissä niin opettajille kuin opiskelijoille. Kyseisessä yksikössä on tehty kestävän kehityksen työtä jo pitkään, ja se oli aikoinaan ensimmäisiä Suomessa keke-sertifioituja oppilaitoksia. Kestävä kehitys onkin siellä osa normaalia arkea – ei mitään erillistä eikä päälle liimattua. Muilla koulutusaloilla ei tilanne ole meilläkään näin ruusuinen, muutamia sertifioituja aloja lukuun ottamatta, joten työsarkaa riittää ja asennemuutosta kaivataan oppilaitosmaailmassa.

Painetta luulisi olevan koko ajan vain enemmän, kun KONEen lisäksi kaikki suuret yritykset ovat ottaneet huimia harppauksia ympäristöasioissa parin viimeisen vuoden aikana. Upeita esimerkkejä on nähty syksyn aikana cleantech-vierailuilla ainakin ABB:llä, Wärtsilässä ja Konecranesilla. Kaikissa näissä yrityksissä on kerrottu markkinoiden kasvaneesta paineesta ympäristöasioiden huomioimiseen, ja toisaalta kukin näistä isoista edelläkävijöistä vaatii myös yhä enemmän omilta alihankkijoiltaan ja sidosryhmiltään.

Hieno esimerkki onnistuneesta ympäristötyöstä on KONEen Norjan pääkonttori. Siirtyminen passiivienergiataloon on säästänyt energiaa niin paljon, että säästyneillä rahoilla ostettiin pääkonttorin katolle aurinkopaneelit vuonna 2016. Nyt aurinkopaneeleilla saadaan tuotettua 20 prosenttia rakennuksen valaistukseen kuluvasta sähköstä.

Tämä oli onnistunut, mielenkiintoinen ja hyvin järjestetty opintokäynti!

Juulia Juslin
Juulia Juslin osallistui ammatillisten opettajien opintokäynneille yrityksiin vuonna 2017. Hän työskentelee Hyvinkäällä Hyria koulutuksen laatukoordinaattorina vastuualueenaan laadunhallinta arviointeineen. Juulialle kuuluu myös oppilaitoksen kestävän kehityksen työn koordinointi. Juulialla on ammatillisen opettajan pätevyys sekä pitkä kokemus kestävän kehityksen edistäjänä ja laadunhallinnan kehittäjänä. Ympäristöalaa hän on opiskellut mm. ympäristöekologian laitoksella Helsingin yliopistossa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *