Koulutuskierrätysmyymälä LukStoressa liiketoiminnan käytänteitä opitaan tekemällä

Jonna tutkii koulutuskierrätysmyymälä LukStoren takahuoneessa internetissä sopivaa myyntihintaa lahjoituksena saaduille astioille. Ammatillinen ohjaaja Natalja seuraa, kun Heta rahastaa asiakasta, joka on löytänyt lapselleen sopivat luistimet tulevalle kaudelle vain viidellä eurolla. Miro kertoo puhelimessa porilaiselle asiakkaalle kahden LukStoren Facebook-sivujen kuvassa näkyvän Muumi-seinälautasen hinnat ja sopii edullisista (!) 100 euron kaupoista, sekä tuotteiden toimituksesta.

Opiskelija William, jonka erityistaitoihin kuuluvat koodaaminen sekä graafinen suunnittelu, suorittaa sähköisen kaupankäynnin tutkinnonosaan kuuluvaa työpaikalla järjestettävän koulutuksen (tjk) jaksoa. Etäkauppaa tehdään jatkossa hänen tekemänsä verkkokaupan kautta. ”LukStoren verkkokaupan rakentamisesta Shopify-alustalle saan hyvän referenssin omalle yritykselleni”, William toteaa. Hänen työparinaan toimii Sakari, joka on juuri luonut kaupalle oman YouTube-kanavan, sekä käsikirjoittanut esittelyvideota. ”Suoritamme kumpikin myös markkinointiviestinnän tjk-jaksoa. Videot ovat koko ajan tärkeämpi osa nettimarkkinointia”, Sakari toteaa.” Hei Jaakko! Tilasitko jo sen mikin kameraan?” kysyy Sakari opettajaltaan.

William, Jesse ja Sakari LukStoren avajaismarkkinointia suunnittelemassa.

”Idea syyskuussa 2018 avatun koulutuskierrätysmyymälän perustamisesta syntyi, kun mietin, miten liiketoiminnan opiskelusta saadaan mielekkäämpää ja opiskelijoita motivoivaa”, kertoo idean alullepanija Jaakko Mäkelä, Luksian liiketoiminnan opettaja, ja jatkaa: ”Miksei meidänkin alalla voisi olla oikea oppimisympäristö, jossa alan töitä opitaan tekemällä oikeita asioita, eikä leikkimällä niiden asioiden tekemistä luokassa?” Myymälää alettiin suunnitella opiskelijoiden kanssa noin vuosi ennen avajaisia.

Miksi juuri kierrätysmyymälä?

”Kierrätysmyymälä, joka myy lahjoitettuja tuotteita, on kevyt hallinnoida. Sekalaisen kierrätystuotevalikoiman myynti ei vääristä kilpailua paikallisten yrittäjien kustannuksella. Valikoimien jatkuva uudistuminen antaa asiakkaille hyvän syyn käydä myymälässä usein. Meillä ei ole ketjuohjausta, joka määrittelisi kaiken tekemisen, kuten ketjumaisesti toimivilla kaupoilla. Meillä kaikkia opiskelijoiden ideoita voidaan kokeilla ja oppia onnistumisista sekä epäonnistumisista.

Tärkeimpänä syynä kierrätysmyymälän perustamiselle on kuitenkin se, että tulevaisuuden ammattilaisten on suhtauduttava kriittisesti ylikulutukseen ja kyseenalaistettava nykyinen kertakäyttökulttuuri.

Kaupanalan toimijoiden on oltava etunenässä tarjoamassa kestäviä vaihtoehtoja kuluttajien tarpeisiin. LukStoressa näkee hyvin kuinka paljon ihmisillä on pois heitettävää tavaraa ja myös sen, että laadukkaat tavarat kestävät uudelleenkäyttöä pitkään. Kiertotalouden teemat ovat esillä oppimisympäristön kautta koko opiskelujen ajan.

Koulutuskierrätysmyymälä LukStoren kehittämiseen on saatu rahoitusta Sitran Kiertotalouden opetusta kaikille koulutusasteille –hankekokonaisuudesta. Rahoituksen turvin voitiin palkata jo ennen avajaisia ammatillinen ohjaaja, joka vastaa myymälästä ja ohjaa opiskelijoita eri työvaiheissa. Kiertotalouden opetuksen ja myymälätyöskentelyn sisällyttäminen opetussuunnitelman toteutussuunnitelmiin on myös tehty rahoituksen mahdollistamalla lisäresurssilla. Oppimisympäristöä voidaan hyödyntää kaikissa tutkinnon osissa eri tavoilla. Hanke päättyy alkuvuodesta 2019 ja sen tulokset julkistetaan kaikkien vapaasti hyödynnettäväksi Luksian verkkosivuilla.

Monimuotoinen pedagogiikka mahdollistuu LukStoressa

LukStore tarjoaa oppimisympäristönä mahdollisuuden kiertotalousopetukseen, yrittäjyyskasvatukseen, tiimioppimiseen, Peer to Peer –oppimiseen, ilmiöoppimiseen, sekä eriyttämiseen ylöspäin ja alaspäin. Lisäksi oppimisympäristöä voidaan hyödyntää osaamisperusteisuuteen, näyttöjen suorittamiseen ja täydentämiseen, tekemällä – ja joskus kantapään kauttakin – oppimiseen. Ennen kaikkea oppimisympäristö tarjoaa mahdollisuuden henkilökohtaistamiseen ja sitä kautta joustaviin henkilökohtaisiin opintopolkuihin, sekä opiskelijan huolenpitoon ja välittämiseen. Näissä puitteissa opiskelijat voivat olla ylpeitä omasta tekemisestään, kun tekeminen tulee näkyväksi, eikä ole vain paperinmakuista harjoittelua.

LukStore ei ole yksin liiketoiminnan perustutkinnon opiskelijoiden oppimisympäristö. Tekstiili-, puu- ja sisustusartesaanit ovat parhaillaan suorittamassa kierrätystuotteen suunnittelu ja valmistus – tutkinnonosan opintoja. He suunnittelevat LukStorelle oman kierrätystuote-brändin ja valmistavat erilaisia tuotteita, joissa he hyödyntävät myymälän valikoimasta löytyviä tuotteita ja materiaaleja. Oman brändin tuotteille valmistetaan myös oma myymäläkaluste shop in shop -periaatteella.

Myymälä on suunniteltu ja pystytetty eri alojen opiskelijoiden voimin. Logistiikan opiskelijat ovat suurena apuna kuljetusten osalta, rakennusalan opiskelijat ovat mm. kiinnittäneet kalusteita seiniin, media-alan opiskelijat ovat luoneet LukStoren ilmeen ja suunnitelleet ikkunateippaukset, logot ym. Turvallisuusalan opiskelijat asentavat videovalvonnan myymälätiloihin, sekä harjoittelevat myymälätilanteita osana opintojaan. Samalla liiketoiminnan opiskelijat oppivat tärkeitä myymäläturvallisuuteen liittyviä asioita osallistuessaan harjoituksiin. Myyjä vastaa myymänsä sähkölaitteen käyttöturvallisuudesta myös kierrätysmyymälöissä. LukStoreen myyntiin tulevat sähkölaitteet tarkastetaan sähköalan opiskelijoiden toimesta.

Työelämässä välttämätön monialainen yhteistyö tulee tutuksi opiskelijoille jo opiskelujen aikana.

Tekemällä oppii

Kolmannen vuoden opiskelija Heta kertoo, että “LukStoressa työskentelemällä oppii enemmän kuin useimmilla kaupan alan työpaikoilla, sillä täällä saa tehdä monipuolisemmin töitä ja juuri niitä töitä, jotka liittyvät meneillään oleviin opintoihin. Tämä on 100% liiketoiminta-alaa. Täällä on tosi kiva työskennellä!”

LukStore – Älä jätä, kierrätä!

Luksia, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä tarjoaa toiminta-alueellaan, Karkkilasta Hankoon, ammatillista koulutusta ja edistää osaamista. Toimipisteitä on Vihdin Nummelassa, jossa LukStorekin sijaitsee, Lohjalla, Espoossa ja tarpeen mukaan omistajakuntien alueella. Opiskelijoita on vuosittain noin 4000 ja henkilökuntaa 350.

Jaakko Mäkelä
Ammatillinen opettaja ja erityisopettaja Jaakko Mäkelä on työskennellyt Luksiassa, Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymässä elokuusta 2016. Hän kokee kutsumusta ympäristöasioihin. Hän valmistui kauppatieteiden maisteriksi yritysten ympäristöjohtamisen maisteriohjelmasta 2014 ja sai samalla pedagogisen pätevyyden. Hän on myös suorittanut erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinnon.

Comments are closed.