NY 24h-leiri kiertotalousteemalla Puijon maisemissa

Savon ammattiopistossa järjestetään vuosittain useita NY 24h-leirejä. Yhteistyötä tehdään myös paikallisen Kallaveden lukion kanssa. Vuorokauden kestävällä leirillä eri alojen opiskelijat pääsevät käytännössä ideoimaan liikeideoita pienissä ryhmissä ja samalla opitaan yrityksen perustamista sekä kehitetään esiintymistaitoja innostavassa ympäristössä. Leirien ohjaajina toimivat opiskelijat aikaisemmilta leireiltä sekä Savonian Y-tiimiläiset. Leirien organisoinnin ja päävastuun kantaa opettaja Risto Räsänen Savon ammattiopistosta.

Tämän kevään 26.-27.4. leirille osallistui 21 opiskelijaa ammattiopiston eri aloilta ja lukiosta. Poikkeuksena aikaisemmista leireistä tämänkertaisen leirin teemana oli kiertotalous. Leiri aloitettiin pelaamalla Suomen ympäristöopisto Syklin ja Nuori Yrittäjyys ry:n  kehittämää kiertotalouspeliä. Peli on kokeiluvaiheessa ja sen tekijät keräsivät havaintoja ja palautetta jatkokehitystyötä varten. Kuopiossa kokeiltiin ensimmäistä kertaa peliä 24h-leirin yhteydessä.

Kiertotalouspeli pelataan 4-5 hengen yritystiimeissä. Tiimin yhteisenä tavoitteena on perustaa yritys, joka tuottaa voittoa, auttaa ratkaisemaan sosiaalisia ja/tai ympäristöongelmia ja käyttää luonnonvaroja kekseliäästi ja kestävästi. Ennen pelin aloittamista Syklin Heli-Maija Nevala esitteli opiskelijoille, mitä kiertotalous tarkoittaa, ja opiskelijat tutustuivat suomalaisyrityksiin, jotka jo toteuttavat kiertotaloutta liiketoiminnassaan. Osallistujat muodostivat neljä tiimiä, jotka kehittivät pelin tarjoamien resurssien sekä omien taitojensa ja vahvuuksien pohjalta kiertotalouteen liittyviä yritysideoita.

Pelin loputtua ideat ”pitchattiin” tuomaristolle. Tuomareina toimivat Juhani Simpanen Kiinteistö-KYS Oy:stä, Leena Laakso-Seppälä Savon ammattiopistosta sekä Pirkko Peiponen Nuori Yrittäjyys Ry:stä. Tuomaristo kuunteli neljä yritysidea-pitchausta ja antoi rakentavaa palautetta tiimeille ideoiden toimivuudesta. Tiimit saivat tämän jälkeen päättää, jatkaisivatko idean kehittämistä eteenpäin 24h-leirin ajan vai kehittäisivätkö toisenlaisen kiertotalousteemaan liittyvän yritysidean.

Kiertotalouspelin jälkeen opiskelijat nousivat leirin ohjaajien johdolla ylös Puijon rinnettä ja majoittuivat Puijon majalle jatkamaan ideoidensa kehittelyä. Jokainen tiimi päätti pysyä kiertotalouspelissä kehitetyssä yritysideassa. Tiimeillä oli tavoitteena esitellä seuraavana aamuna toimiva kiertotalousteemainen liikeidea tuomaristolle. Tätä tuomaristolle toteutettavaa esitystä kutsutaan ”Kuhan Kidaksi” Leijonaluolaa mukaillen mutta savolaisittain. Jos ideointi ei maankamaralla onnistunut, oli tiimeillä mahdollista jatkaa suunnittelua korkealla Puijontornissa kauniiden maisemien innoittamana.

Illan aikana opiskelijoilla oli yrityksen perustamiseen liittyviä tehtäviä liittyen liiketoimintasuunnitelman laadintaan sekä bisnespuhelun soittaminen mahdolliselle asiakkaalle. Leirillä esiteltiin myös Vuosi yrittäjänä -ohjelmaa, jonka puitteissa heillä on mahdollisuus pyörittää omaa yritystä jo opiskelun aikana. Logistiikka-alan opiskelija NY yrittäjä Atte Hartikainen kertoi oman yrittäjätarinansa. Illan aikana tutorit olivat järjestäneet tiimeille Sporttivartin, jossa tiimit kisasivat keskenään fysiikkaa ja älyä vaativissa tehtävissä.

Perjantaiaamuna klo 8.00 piti suunnitelmien olla valmiina, sillä tiimien täytyi esittää yritysideansa ”Kuhan Kidassa” tuomaristolle. Tuomareina toimivat Millibaarin ja Led Future Oy:n yrittäjä Ilkka Hirvonen, Koivumäen kartanon yrittäjä Sari Mielonen sekä Mirka Pukine Oy:n yrittäjä Mirka Tuovinen. Kuhan Kidassa esitettiin neljä yritysideaa: Kirjakerho, Ekomotive, Extremekirppis sekä RECLO. Parhaimmaksi yritysideaksi tuomaristo valitsi RECLO-yrityksen. RECLO tarjoaisi sovellusta, jonka avulla voi ostaa ja myydä käytettyjä vaatteita. Yrityksen tavoitteena olisi pidentää vaatteiden elinkaarta, kun kuluttajat voisivat käydä keskinäistä kauppaa käytetyillä vaatteilla. Tuomariston mielestä idea on helppokäyttöinen, toteutettavissa sekä tukee hyvin kiertotalousteemaa.

Leiri päättyi aamukymmenen aikaan, sillä vuorokausi oli kulunut leirin aloittamisesta. Leiriltä lähti parikymmentä väsynyttä, mutta iloista ja yhtä uutta kokemusta rikkaampaa opiskelijaa kotiin. Toivottavasti heille jäi jonkinlainen kipinä joko yrittäjyydestä, kiertotaloudesta tai molemmista. Tiedä vaikka joku leiriläisistä perustaa kiertotaloutta harjoittavan yrityksen tulevaisuudessa.

Leena Laakso-Seppälä
Leena Laakso-Seppälä on Savon ammattiopiston liiketalouden opettaja, jonka vastuualueena on lisäksi yrittäjyys palvelu- ja hyvinvointialoilla Sakkyssä. Leena kannustaa nuoria yrittäjyyteen ja osallistumaan NY vuosi yrittäjänä -ohjelmaan sekä NY24h -leireille. Leenalla on ammatillisen opettajan ja näyttötutkintomestarin pätevyys. Hän opiskellut kauppatieteitä Vaasan yliopistossa ja toiminut päätoimisena yrittäjänä päivittäistavarakaupan alalla vuosina 1994-2008.

Comments are closed.