Opintomatkasta ideoita ja innostusta ympäristövastuullisuuden opetukseen

Kiertotalousajattelua on opetettava niin oppilaitoksissa kuin työpaikoilla. Ajattelun muutos vaatii myös opettajien kouluttamista. Savon ammattiopistossa osaamista kehitetään muun muassa opintokäynneillä edelläkävijäyrityksiin. Helmikuussa logistiikka- ja metsäalan opettajat pääsivät tutustumaan Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaaseen.

Massiivisen tehdasalueen Pro Nemus -vierailukeskus on tehty viimeisen päälle kiertotalousajattelua kunnioittaen. Pääsimme tutustumaan tehtaan linjastoille VR-lasien avulla, saimme kokeilla motokuskin työtä simulaattorilla, ja nautimme virtuaalimetsäkokemuksesta saaden samalla tietoa kestävästä metsän hoidosta. Kaikki toteutettiin uutta teknologiaa hyödyntäen.

Kotiinviemisiä

Miten opettajat sitten kokivat opintokäynnin annin? Vaikka tehtaan suuruus oli tiedossa, silti tehtaan mittasuhteet ja rekkaralli ihmetyttivät. Tehtaan ympäristövaikutuksia pyritään minimoimaan noudattamalla parasta mahdollista saatavilla olevaa teknologiaa. Kiertotalous näkyy mm. sähköntuotannossa, jossa puunkuorta kaasuttamalla pystytään tuottamaan enemmän sähköä kuin tehtaalla tarvitaan. Lisäksi tehtaassa tuotetaan savukaasuista rikkihappoa, joten sitä ei tarvitse tuoda niin paljon autoilla. ”On kyllä hieno asia, että ympäristövastuullisuus menee eteenpäin”, opettajat kommentoivat.

Entä mitä asioita vierailusta lähtee opetukseen? Biotuotetehtaalla on kummiluokkia ammattikoulun metsäalalla. Tämä ei olisi hullumpi ajatus meilläkään. Asiakkaan kohtaaminen ja asiakaslähtöisyys ovat tärkeitä myös motokuskille ja kuljettajalle. Lisäksi opiskelijoiden kannattaa tiedostaa järjestelmällisyys, jolla toimintaa ohjataan läpi koko tuotannon elinkaaren. Ajankäytön tehokkuus kuljetuksissa tehdasalueella voi olla opiskelijoille yllätys, logistiikka-alan opettajat pohtivat.

Osaamislupauksia

Työ opettajien vastuullisuus- ja kiertotalousosaamisen ja ammattitaidon kehittämiseksi jatkuu. Savon ammattiopiston koko henkilöstölle tarjotaan materiaalia itseopiskeluun. Muutama ala työstää asiaa syvemmin ja tulee antamaan vastuullisuuden osaamislupauksia opiskelijoille, työelämälle ja sidosryhmille. Osaamislupaukset ovat ympäristövastuullisuuteen liittyviä asioita, jotka opiskelijat osaavat työelämään siirtyessään.

Lämmin kiitos biotuotetehtaan henkilökunnalle mielenkiintoisesta päivästä! Suosittelemme tehtaaseen tutustumista muillekin!

Opintokäynti toteutettiin osana OPH:n rahoittamaa täydennyskoulutushanketta Vastuullisuusosaaminen ja kiertotalous koulutusreformissa.

Päivi Virtaharju
Päivi Virtaharju toimii lehtorina Savon koulutuskuntayhtymässä.

Comments are closed.