AMMATILLISELLE OPPILAITOKSELLE

Osaavat opettajat, vastuulliset ammattilaiset

Tukea henkilöstön osaamisen ja koulutuksen kehittämiseen

Kiertotalous ja vastuullisuus ovat osa tämän päivän työelämää ja tulevaisuutta. Miten ammatillinen oppilaitos vastaa tähän osaamistarpeeseen? Mikä on ammatillisen koulutuksen rooli ja vastuu työelämän kehittäjänä tulevaisuuden rakentajana?

Ammatillisilla oppilaitoksilla on nyt mahdollisuus saada tukea henkilöstön osaamisen ja koulutuksen kehittämiseen. Ammattilaisen kädenjälki -koulutuksen avulla oppilaitos vie kiertotalouden ja vastuullisuuden osaksi valitsemiensa ammattialojen koulutusta ja työelämäyhteistyötä. Koulutus muodostuu monipuolisista moduuleista, joista muodostetaan oppilaitokselle ja koulutuksen osallistujille mielekäs kokonaisuus. Moduulit sisältävät esimerkiksi opintokäyntejä edelläkävijäyrityksiin, Circula Kiertotalous- ja yrittäjyyspelin sekä konkreettisia työkaluja ja tukea tutkintoon valmistavan koulutuksen ja työelämäyhteistyön kehittämiseen askel askeleelta. Oppilaitoksen halutessa järjestetään koulutuksen päätteeksi kiertotaloustapahtuma muulle henkilökunnalle ja opiskelijoille. Opettajille järjestetään lisäksi valtakunnallinen tapahtuma, jossa he kuulevat Suomen johtavien kiertotalousasiantuntijoiden puheenvuoroja ja muiden oppilaitosten työn tuloksia.

Ammattilaisen kädenjälki – vastuullisuusosaamista ja kiertotaloutta on Opetushallituksen rahoittama henkilöstökoulutus. Suomen ympäristöopisto SYKLI toteuttaa koulutuksen tilauksesta 2-3 ammatillisessa oppilaitoksessa vuoden 2019 aikana yhteistyössä Savon koulutuskuntayhtymä Sakkyn kanssa.

henkilöstökoulutusta

Ammattilaisen kädenjälki on Opetushallituksen rahoittama henkilöstökoulutus. Se on tilaajaorganisaatiolle ja osallistujalle täysin maksuton.

tulosta esite

Tutustu koulutukseen tarkemmin! Koulutuksen tavoitteet, toteutus ja tulokset on kuvattu oheisessa esitteessä. Koulutuksen toteutus räätälöidään tilaajakohtaisesti.

Lataa esite

 

Ota yhteyttä!

Niina Rossi
Projektipäällikkö
p. 044 77 66 023 
niina.rossi@sykli.fi

Kiertotalous ja vastuullisuus osana ammattitaitoa

Kilpailu maailman luonnonvaroista kovenee ja samaan aikaan tietoisuutemme planeetan rajoista kasvaa. Ilmasto, resurssit (raaka-aineet ja energia) ja eettiset kysymykset kiinnostavat yrityksiä aivan toisella tavalla kuin vielä viisi vuotta sitten. Kiertotalous tarjoaa myönteisiä mahdollisuuksia ja tulevaisuuden näkymiä samalla, kun se edellyttää meiltä ajattelu- ja toimintatapojen muutoksia.

Kiertotalous sisältää vanhoja, tuttuja ja järkeviä toimintamalleja, kuten energian ja materiaalien säästävää käyttöä, huoltoa, korjaamista ja kierrätystä. Toisaalta kiertotalous merkitsee uusia ajattelu- ja liiketoimintamalleja, kuten jakamisalustoja ja palvelullistamista. Teknologian kehittyminen ja digitalisaatio mahdollistavat kiertotaloutta monin tavoin. Tuotekehitys on tärkeää: tuotteiden elinikää pyritään pidetämään esimeriksi suunnittelemalla modulaarisia laitteita, joita voidaan päivittää ja korjata moduuli kerrallaan.

Vastuullinen, resurssiviisas ja luonnonvaroja säästävä toiminta on yritykselle kilpailuetu jo nyt, lähitulevaisuudessa elinehto. Kiertotalous voi tarjota lähivuosina ja -vuosikymmeninä runsaasti uusia työpaikkoja ammattilaisille huollon, päivityksen, korjausten ja kierrätyksen parissa. Rooman klubi ja suomalaiset tutkimuslaitokset SYKE, VTT ja THULE-instituutti arvioivat vuonna 2016, että kiertotalous voi luoda Suomeen 75 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2030 mennessä, jos siirtymän potentiaali osataan hyödyntää. Kierrolla kärkeen – Suomen tiekartta kiertotalouteen 2016–2025 »

Lue lisää kiertotaloudesta ja ammattitaidosta Ammattilaisen kädenjälki -blogikirjoituksessa Kolme kovaa ammattilaiselle!

Lue blogi

Liity Ammattilaisen kädenjälki -ryhmään Facebookissa!